Wednesday 31 December 2014

Ikan Seabass Masak Stim

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,

Apa khabar? Harap anda semua sihat sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi mengenai Ikan Masak Stim mengikut style saya sendiri..hehe..

Kita mulakan dengan bahan-bahannya.

1) Bawang besar 2 biji
2) Bawang putih 3 ulas
3) Halia 1 inci
4) Limau nipis sebiji
5) Cili padi 6-7 batang

6) Ikan Seabass seekor



7) Tomato
8) Sos cili
9) Vegetarian Sauce

Baiklah, kini kita lihat pula cara-cara menyediakannya:

1) Hiris bawang besar, bawang putih, halia, limau nipis, halia dan tomato. Cili padi pula dihiris di tengahnya.


2) Kemudian, di dalam satu mangkuk, tuangkan sos cili dan vegetarian sauce. Untuk lebih enak, masukkan juga sedikit kicap masin.




3) Kemudian, masukkan semua bahan-bahan yang dihiris tadi dan tabur ke atas ikan seperti di bawah ini.

4) Kemudian, masukkan pula campuran sos tadi.


5) Siap untuk dibakar di dalam oven!


Ok, ikan stim ni semestinya sedap dimakan jika dicicah dengan air kicap. So mari saya tunjukkan caranya.

1) Hiris bawang besar, cili padi dan tomato. Masukkan semuanya sekali ke dalam mangkuk.



2) Kemudian masukkan kicap masin. Saya gunakan kicap cap kipas udang.


3)Perah limau nipis supaya air perahan menambahkan kelazatan rasa air kicap. Siap!! Senang sahaja kan.



Jom kita lihat bagaimana hasilnya ikan stim kita tadi! Ini dia!!Nyummmmm





Hidangkan juga bersama timun dan salad. Alhamdulillah sedap. Selamat mencuba ya!

MOHD SHAFIQ
READING,UK

No comments:

Post a Comment